Türkiye Sigorta Birliği'nin (TSB) desteğiyle organize edilen Sigortalı Anadolu Zirvesi'nin ikinci buluşması 7 Mayıs 2025 tarihinde Kütahya Dumlupınar Üniversitesi’nde gerçekleşti. Sigorta sektörü paydaşlarını Anadolu’daki üniversitelerle bir araya getirmeyi amaçlayan konferans serisinin ikincisi olma özelliğini taşıyan etkinliğe Türkiye’nin farklı üniversitelerinden katılan öğretim üyeleri sigorta sektöründeki gelişmelere akademik perspektiften mercek tutarken, gün boyu süren etkinliği takip eden üniversite öğrencileri de sektörü yakından tanıma imkânı buldu.
Konferansın açılışında konuşan Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Uğur Gülen, sigortacılığın gelişmesi ve tabana yayılması yolunda en önemli önceliklerini eğitime verdiklerini belirterek, "Türkiye Sigorta Birliği olarak eğitimi, bilgiyi merkezimize koyarak, geçen yıl başladığımız ve bu yıl ikincisini gerçekleştirdiğimiz ve geleneksel hale getirilmesinin amaçlandığı bu güzel buluşmanın ülkemizin dört bir yanında güzel buluşmalarla devam etmesini canı gönülden diliyoruz." dedi.
Sigortacılık mesleğine olan ilginin her geçen gün arttığının altını çizen Gülen, "Günümüzde sigortacılık hızla gelişen, dinamik yapısıyla geleceğin parlak meslekleri arasında yer alırken Türk sigorta sektörü, sigorta ve reasürans şirketleri, acenteler, brokerlik, eksperlik şirketleri ve diğer aktörleri ile birlikte finans sektörü içerisinde ciddi anlamda istihdam yaratan bir sektör olarak öne çıkıyor. Ülkemizin genç nüfus potansiyeli ve doymamış pazar oranları, yabancı yatırımcıların ilgisini çekmeye devam ederken, bunun yanında yeni şirket kuruluşları da sektörün geleceğine olan güvenin en önemli göstergesi durumunda. Bu durum gençlerimiz açısından önemli bir iş potansiyelini de beraberinde getirirken, gençlerimizin sigorta sektörüne ilgisinin de her geçen gün arttığını görmek bizleri mutlu ediyor." diye konuştu.
Sektörün geleceği gençlerde
Gençlerin sigortacılık mesleğinin de geleceği olduğuna vurgu yapan Uğur Gülen sözlerini şöyle sürdürdü: "Bugünün genç nesli teknolojinin içine doğdu. Yapay zeka artık günümüzde tüm sektörler tarafından değerlendirilmekte ve mümkün olduğunca denenmekte ve uygulama alanı bulmakta. Bu uygulamalar sonucunda ekonomik anlamda pozitif etkilerin yaratıldığını görmek de mümkün. Bu nedenle gelecek de siz gençlerimizin. Sizlerin fikirleri, sizlerin girişimleri sigortacılığı da değiştirecek. Sigortanın önemini anlatmada sizlere çok ihtiyacımız var. Çünkü bilinmezlerle dolu ve sürekli değişen dünyamızda, sigortanın ekonomik refah ve büyüme için önemi ve vazgeçilmez olduğunu sizlerin çok iyi bildiğine inanıyoruz."
Konuşmasında koruma açıklarına değinen Uğur Gülen, belirsizlik ve hızlı değişimlerin arttığı günümüz dünyasında, dayanıklı ve sürdürülebilir bir sigorta sektörü, son derece önemli hâle geldiğinin altını çizerek, "Sigorta koruma açığı, ekonomik olarak faydalı olan sigorta miktarı ile gerçekte satın alınan sigorta miktarı arasındaki farktır. Günümüzde koruma açıkları dört ana konuda öne çıkıyor. Bunlar doğal afetler, siber güvenlik, hayat ve sağlık sigortası ile emeklilik sistemleri gibi kilit alanlarda. Türkiye Sigorta Birliği olarak bu alanlarda nasıl çözümler üretebiliriz bu konuda yoğun şekilde çalışıyoruz" şeklinde konuştu.
SEDDK Başkan Yardımcısı Hande Hatunoğlu Kurtulan: Sektörde çalışanların niteliğinin artması çok önemli
Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkan Yardımcısı Hande Hatunoğlu Kurtulan konuşmasında sektörün dinamik yapısına dikkat çekerek, 2024 yılı sonu itibarıyla sigortacılık sektörünün finansal sektör içerisindeki payının yüzde 6,4 olduğunu 811 trilyon TL teminat büyüklüğü ile sektörün gayri safi yurtiçi hasılanın 19 katında teminat sağladığını belirtti.
Sigorta ekosistemi için öncelikle, finansal okuryazarlık ve özelde sigorta okuryazarlık bilincinin artırılması gerektiğinin altını çizen Kurtulan, "Sektörün istihdam ettiği çalışanların niteliğinin artması, sektörde sunulan ürünlerin daha iyi anlaşılması, tüketicilere bu ürünlerin daha iyi anlatılması ve tüketicilerin de bilinçli tercihlerde bulunabilmesi adına sigorta eğitimi de ön plana çıkmaktadır. SEDDK olarak Türkiye yüzyılında ulaşmaya çalıştığımız hedef, hem ulusal kalkınmamıza en iyi şekilde katkıda bulunan bir sigorta sektörünün varlığını sağlamak ve bu sektörün ihtiyaç duyduğu beşeri sermayenin oluşmasına katkıda bulunmak, hem de vatandaşlarımızın da sigorta okuryazarlığına sahip bireyler olarak bilinçli tercihlerde bulunmalarını sağlamaktır." dedi.
Prof. Dr. İsmail Yalçın: Sigorta artık hayatın her alanında
Sigortalı Anadolu Zirvesi'nin ikincisine ev sahipliği yapan Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Yalçın konuşmasında, güvenin teminatı konumunda olan sigorta sektörünün temsilcilerini ağırlamaktan dolayı mutlu olduklarını belirterek, “Üniversitemizdeki bilimsel çalışmalardan dolayı gururluyuz. Sigorta artık hayatın her alanında ve bizim için çok önemli." dedi.